Szybka pizza z domowym sosem pomidorowym

Agnieszka
Obiad
12.01.2021 16:12
Szybka pizza z domowym sosem pomidorowym

Liczba porcji: 2 średnie pizze Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 00 (najlepiej) lub uniwersalnej (480 ml lub 256 g) 2 łyżeczki suszonych drożdży 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki (175-200 ml) bardzo ciepłej wody Uformuj z ciasta kulę, podziel na dwie części, jedną włóż z powrotem do misy i przykryj, drugą rozwałkuj na cienki okrągły placek. Sól i pieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Do przepisu na ciasto dodajemy przepis na doskonały, gładki i pyszny sos pomidorowy, który robi się sam! Posmaruj wierzch ciasta sosem pomidorowym, wyłóż na niego nadzienie pizzy, posyp delikatnie oregano, a następnie zetrzyj na wierzch mozarellę. Jeśli szybka pizza ma wylądować na stole to musisz zadbać o dwie rzeczy: mocno nagrzany piekarnika, dlatego włączamy go zanim zabierzemy się za ciasto. Na koniec dłońmi dociskaj środek krążka, tak żeby na brzegach uformował się charakterystyczny dla pizzy wyższy rant. Przełóż ciasto do miksera i miksuj 5 minut lub wyłóż na blat i zagniataj energicznymi ruchami 5-10 minut. W niespełna godzinę od momentu kiedy ktoś wypowie życzenie, że zjadłby pizzę, pięknie upieczone ciasto ląduje na stole. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Ciasto powinno być raczej mokre niż suche – wtedy ładnie wyrośnie i łatwiej je będzie rozwałkować na placek do pizzy. Następnie przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Krok 3 Wyjmij ciasto z misy na podsypany mąką blat, zagnieć kilka razy. Przełóż ciasto na rozgrzaną blaszkę lub kamień z piekarnika, wstaw do pieca. Najlepiej czuje się w lodówce, gdzie w niskiej temperaturze dojrzewa sobie spokojnie nawet 2 dni. Na wierzch możesz położyć umyte liście szpinaku, rukoli, roszponki (lub nie kłaść nic:) Sos Passata pomidorowa 400 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Liść laurowy 2 łyżki masła Ciasto jest na drożdżach więc jest to naprawdę krótki czas. Co jednak w sytuacji, gdy rodzinę najdzie niepohamowana ochota na pizzę? Ciasto na pizzę potrzebuje czasu, żeby urosnąć. Dolewaj stopniowo resztę wody, aż do momentu, gdy w cieście nie będzie już suchej mąki. Drugi czynnik to dobrze wyrobione (najlepiej ręcznie) ciasto, z użyciem bardzo ciepłej wody. Albo po prostu nie mamy pomysłu co zrobić na szybki obiad? Do wymieszania składników możecie użyć kuchennego robota, ale najlepiej sprawy wziąć w swoje ręce, zakasać rękawy i wyrobić ciasto ręcznie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/szybka-pizza-w-3-krokach/