Mięso królika jest znacznie zdrowsze niż drób, zawiera więcej białka, które jest w 90 proc. przyswajalne przez organizm, jest lekko strawne, dlatego podaje się go dzieciom i chorym, zawiera bardzo mało cholesterolu i świetnie oczyszcza żyły, dlatego jest wskazany dla ludzi z nadciśnieniem, jest niskokaloryczny dlatego doskonale nadaje się dla wszystkich odchudzających się i na diecie. Nie ma przepisu w sieci, żeby opis przygotowania potrawy z króliczego mięsa nie był poprzedzony opisem jak zdrowe jest to pożywienie, że trzeba wyzbyć się uprzedzeń, że trzeba go od czasu do czasu zjeść. Łatwe Liczba porcji: 4 Trzeba przyznać, że dość to dziwne, że w czasach kiedy zdrowe odżywianie jest centralnym punktem odniesienia dla wielu osób w układaniu jadłospisu trzeba przekonywać ludzi do konsumpcji mięsa z królika. Kiedy alkohol odparuje dodaj do mięsa nieobrane ząbki czosnku z dwóch główek, 2-3 łodygi rozmarynu lub łyżeczkę suszonego, złej całość pomidorami, przykryj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę aż mięso będzie miękkie. Składniki: Królik 2 główki czosnku 2 puszki całych pomidorów lub 750-800 ml passaty 1/2 szklanki wytrawnego wina 2-3 łodygi rozmarynu lub łyżeczka suszonego, startego na proszek Mąka do oprószeniu mięsa Kilka łyżek oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Gdy będzie gorący wykładaj na niego kawałki mięsa i smaż z obydwu stron aż mięso się ładnie przyrumieni – 5-8 minut. Przygotowywali królinę szczególnie dla dzieci, bo choć nie mieli tabel ze składnikami odżywczymi, zawartością białka, cholesterolu, wiedzieli, że to jest po prostu zdrowe jedzenie. Na koniec powstanie delikatny, zawiesisty sos pomidorowy, w którym można maczać chleb, lub podać z makaronem, ryżem, kaszą. Krok 2 Zalej mięso winem (pół szklanki) i drewnianą szpatułką zeskrob z dna rondla przypalone kawałki mięsa. Krok 1 Podziel królika na kawałki dobrze posól, popieprz, obtocz mięso w mące. Królik po myśliwsku Czego jeszcze potrzeba, żeby namówić Was do jedzenia mięsa z krolika? Mięso trzeba tylko obsmażyć, zalać pomidorami i dusić na wolny ogniu do miękkości. Królik po myśliwsku jest bardzo prostym daniem.