Surówkę z kapusty robi się prosto i szybko: szatkujesz składniki na tarce, mieszasz, dodajesz do przesiekanej kapusty, doprawiasz oleje, solą, czasem cukrem. Polecamy super prosty przepis na surówkę z kapusty z dużą ilością marchwi, jabłka i mandarynki. Składniki: 1 marchew 1 jabłko 1 mandarynka 1 szklanka kiszonej kapusty 2 łyżki oleju Zrobisz według niego pyszną, lekko kwaskową, a słodką zarazem kapustę, wilgotną, ale nie zanurzoną w soku, idealną właśnie do surówek. Smak surówki z kapusty zależy od jakości kapusty właśnie. Jeśli nie masz swojej kapusty kup kiszoną, nie kwaszoną octem. Dzisiaj modnie jest jeść kimchi, ale zwykłą kapustę kiszoną to już nie bardzo. Najprostsza i najzdrowsza surówka z kapusty warzywno-owocowa, którą zrobisz w 10 minut. Jeśli ma za dużo kwasu, przepłucz w zimnej wodzie, ostrożnie, żeby nie pozbawić jej naturalnej kwasowości. W niektórych poradnikach można znaleźć podpowiedź, żeby kiszoną kapustę przelać wrzątkiem, żeby zmiękła. Surówka z kapusty musi być chrupiąca, a po przelaniu wrzątkiem swój charakter straci. Po rozpakowaniu sprawdź czy nie jest za kwaśna, bo może zdominować inne składniki i zepsuć danie. To dobry sposób, kapusta faktycznie zwiodczeje pod wpływem temperatury, ale równocześnie może stać się mdła w smaku. Surówka z kapusty jest gotowa.