WTOREK: TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA

Agnieszka
Obiad
15.05.2018 7:07
WTOREK: TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA

Proponujemy Wam dziś zupełnie niezwykły przepis na szparagi, inspirowany przepisem 1977 r. autorstwa Carla Mirarchi, współwłaściciela restauracji Robert’s (mamy na blogu fantastyczny przepis na idealne ciasto na pizzę pochodzący z tej restauracji) na nowojorskim Broocklinie, który zapisali dziennikarzy NY Timesa. Sprawdź również przepis na tartę ziemniaczaną z chipsami z jarmużu oraz tartę na kalafiorowym cieście z groszkiem i szpinakiem. Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku 4 jajka Szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g sera camembert Kilka łyżek siekanej pietruszki lub kolendry Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła Olej do posmarowania formy Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Tu uwaga: z 2 szklanek mąki jak w przepisie zrobicie tartę i zostanie Wam jeszcze ciasta na co najmniej dwie bułeczki. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Po prostu trudno było przygotować ujęcie, bo co chwila sięgały po nią małe łapki, a Lulek też zwariował na jej punkcie i domagał się kawałka dla siebie. To zdumiewające, że choć krów w Polsce i Włoszech jest prawie tyle samo (nieco ponad 6 mln sztuk), to pod względem liczby gatunków sera dzieli nas odległość drogi mlecznej! Wstaw z powrotem na kuchenkę, dodaj łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej i smaż kolejną minutę. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z dwóch rodzajów sera. Krok 4 Ułóż na dnie tarty szparagi. Nasze szparagi zapiekliśmy w tarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Są to szparagi alla fontina. Fontina to jeden z miliarda gatunków serów wyrabianych we Włoszech. Wstaw do piekarnika na 5 minut i wyciągnij. Ale czy i Was też kusi tarta pełna szparagów i sera zapieczona w chrupiącym cieście?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-tarta-ze-szparagami-alla-fontina/