Proponujemy Wam dziś zupełnie niezwykły przepis na szparagi, inspirowany przepisem 1977 r. autorstwa Carla Mirarchi, współwłaściciela restauracji Robert’s (mamy na blogu fantastyczny przepis na idealne ciasto na pizzę pochodzący z tej restauracji) na nowojorskim Broocklinie, który zapisali dziennikarzy NY Timesa. Sprawdź również przepis na tartę ziemniaczaną z chipsami z jarmużu oraz tartę na kalafiorowym cieście z groszkiem i szpinakiem. Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku 4 jajka Szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g sera camembert Kilka łyżek siekanej pietruszki lub kolendry Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła Olej do posmarowania formy Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Tu uwaga: z 2 szklanek mąki jak w przepisie zrobicie tartę i zostanie Wam jeszcze ciasta na co najmniej dwie bułeczki. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Po prostu trudno było przygotować ujęcie, bo co chwila sięgały po nią małe łapki, a Lulek też zwariował na jej punkcie i domagał się kawałka dla siebie. To zdumiewające, że choć krów w Polsce i Włoszech jest prawie tyle samo (nieco ponad 6 mln sztuk), to pod względem liczby gatunków sera dzieli nas odległość drogi mlecznej! Wstaw z powrotem na kuchenkę, dodaj łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej i smaż kolejną minutę. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z dwóch rodzajów sera. Krok 4 Ułóż na dnie tarty szparagi. Nasze szparagi zapiekliśmy w tarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Są to szparagi alla fontina. Fontina to jeden z miliarda gatunków serów wyrabianych we Włoszech. Wstaw do piekarnika na 5 minut i wyciągnij. Ale czy i Was też kusi tarta pełna szparagów i sera zapieczona w chrupiącym cieście?