Kurczak pieczony w kaszy

Agnieszka
Obiad
12.01.2021 15:36
Kurczak pieczony w kaszy

Przepis wzorowany wpisem na blogu Recipetineats.com Składniki: 6-8 podudzi z kurczaka 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej 2 szalotki lub 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki masła 1,5 szklanki bulionu lub wody 1/3 szklanki wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wymaga minimum pracy i jedyne czego potrzebujesz to trochę cierpliwości, bo kurczak pieczony w kaszy jest gotów w 50 minut od momentu włożenia do piekarnika. W czasie, gdy smaży się cebula, osusz kurczaka ręcznikiem, przełóż do misy, dodaj paprykę, czosnek suszony, cebulę i tymianek oraz łyżeczkę soli, dobrze wymieszaj obtaczając podudzia w ziołach. Tu ważna uwaga: kurczak pieczony w kaszy jest pyszny i zdrowy, ale jeśli nie lubisz kaszy, to możesz ją zastąpić ryżem. Kurczak pieczony w kaszy jest prostym, bardzo niewymagającym daniem, które wystarczy wstawić do piekarnika i robi się samo. Kurczak pieczony w kaszy najlepiej smakuje z prostą surówką z kapusty, marchewki, jabłka i mandarynki. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki masła, a gdy się zapieni wysyp na nie cebulę. Łatwo nie będzie, bo kurczak pieczony w kaszy niesamowicie pachnie drażniąc bezlitośnie kubki smakowe. W tym celu trzeba przesmażyć na maśle szalotkę (lub cebulę) i czosnek. Potem dodajesz kaszę, prażysz chwilę, podlewasz bulionem lub wodą, a na wierzch kładziesz kurczaka. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, to danie jest właśnie dla ciebie. Z tą różnicą, że ryż trzeba przed pieczeniem dobrze wypłukać na sicie. Przełóż kurczaka na talerze, przemieszaj kaszę, dodaj do upieczonych podudzi. Jeśli nie lubisz kaszy, możesz zastąpić ją ryżem. Dodaj wtedy czosnek, przemieszaj smaż z pół minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/kurczak-pieczony-w-kaszy/