PIĄTEK: KREWETKOWY CHOWDER Z PURE ZIEMNIACZANYM

Agnieszka
Zupy
08.03.2019 9:16
PIĄTEK: KREWETKOWY CHOWDER Z PURE ZIEMNIACZANYM

Pęczek szczypiorku szczypiorku 200 g krewetek koktajlowych 4 plastry chudego boczku albo prosciutto Sól i pieprz Pure 4 małe ziemniaki 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki tartego cheddara, parmezanu lub bursztyna Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plasterki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu 15 minut. Potrawka na pewno była natomiast na pokładzie pierwszych statków z osiedleńcami-pielgrzymami, uciekającymi przed prześladowaniami religijnymi w Europie, którzy lądowali na przylądku Cape Cod w stanie Massatchusetts od 1620 r. Przed wiekami, kiedy francuscy rybacy wracali z połowów do swoich wiosek położonych nad kanałem la Manche, czekały na nich małżonki z żeliwnymi kociołkami, do których wrzucały kraby i inne skorupiaki, żeby przygotować strawę na festyn po udanej wyprawie. W naszym chowderze też znajdziecie ślady tradycyji – zamiast wieprzowiny jest zesmażony na chrupko boczek – my użyliśmy prosciutto, bo w sklepie nie było odpowiednio cienkiego bekonu. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju i wsyp na rozgrzany tłuszcz drobno posiekany szczypiorek, umyty i osuszony, bo inaczej będzie wścieklił się i pryskał olejem (zachowaj 2 łyżki szczypiorku do posypania gotowej zupy). W czasie, gdy gotują się ziemniaki przełóż do malaksera kukurydzę wraz z płynem i zmiksuj na gładki krem (możesz to zrobic także ręcznym robotem). Gotowany jest na różne sposoby, ale zawsze jako danie jedno garnkowe i zawsze w spisie ingrediencji są ryby, kraby lub owoce morza. Krok 3 W międzyczasie połóż plastry boczku albo prosciutto na rozgrzanej patelni i dobrze wysmaż, żeby stały się łamliwe i chrupiące. Do Ameryki Północnej mogła ona trafić jeszcze zanim Kolumb przypłynął do Karaibów w 1492 r., a to za sprawą wypraw rybackich, organizowanych przez angielskich żeglarzy, którzy docierali do wyspy Nowa Fundlandia już od 1480 r. Zalej całość bulionem, doprowadź do wrzenia, wrzuć krewetki (mogą być zamrożone), zmnijesz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Łatwe Liczba porcji: 3 Jedno kociołkowe danie Chowder to anglo-amerykańskie danie o francuskim rodowodzie, wywodzące swoją nazwę od francuskiego słowa chaudiere, oznaczającego kociołek. Dzisiaj chowder jest na liście niemal narodowych dań kuchni amerykańskiej. Potrawa przyjęła się po drugiej stronie kanału wśród angielskich rybaków, którzy, przekręcając francuskie słowo, nazwali ją chowder. Nie podkręcają za bardzo temperatury, bo spalą się, niech patelnia będzie średnio nagrzana. Polecamy Wam chowder jako doskonały sposób na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli nie macie pomysłu co z nimi zrobić, chowder będzie idealnym rozwiązaniem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-krewetkowy-chowder-z-pure-ziemniaczanym/