Składniki: 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki suszonych daktyli 1 łyżka miodu Szczypta soli Nadzienie 2 kubki jogurtu greckiego Truskawki Banan Z nami jest nie inaczej, bo nasze przepisy są pyszne i proste 🙂 O tym przepisie naprawdę inaczej nie można napisać! Orzechy – samo zdrowie Nie wiem czy wiecie, ale orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Dane nadal będzie pyszne, ale już nie tak efektowne, bo zmieni się w orzechowo-jogurtową masę. Przełóż do foremki (koniecznie z wyciąganym dnem), rozprowadź równomiernie po dnie i bokach a następnie mocno dociskaj palcami, tak żeby orzechy utworzyły zwarte ciasto. Zadbaj o to, żeby masa orzechowa była dość gruba po bokach i dobrze ubita, bo inaczej będzie się łatwo kruszyła. Tartę możecie też przygotować z wyprzedzeniem, bo w zamrażalniku może być przechowywana przez tydzień. W oryginalnym przepisie występują orzechy pekan, jedne z najzdrowszych, ale też wyjątkowo drogie. Zawierają co prawda tłuszcze – ale spokojnie – te zdrowe, czyli korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. zmniejszają ryzyko chorób serca. Nie muszą być rozdrobnione na proszek – mogą zostać nieco większe kawałki. Jedna ważna uwaga: kiedy na tartę wyłożycie jogurt to trzeba ją od razu podawać. Jogurt będzie rozmiękczał masę orzechowa, która z czasem straci spójność. Danie do zrobienia na szybko na śniadanie albo lekki deser. Niewielka paczka, w której mieści się kilka sztuk, kosztuje u nas prawie 20 zł. Orzechowa tarta bez pieczenia, nadziana gęstym jogurtem i owocami to absolutna delicja, która cieszy i oko i podniebienie.