Składniki na drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem (około 12 sztuk): - - 450 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania - - 300 g ziemniaków - - 2 jajka - - 50 g świeżych drożdży - - 300 ml mleka - - łyżeczka cukru - - pół łyżeczki soli - - 2 łyżki masła - - 200 g boczku wędzonego - - średniej wielkości cebula Przygotowanie Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i tłuczemy na puree, przeciskamy przez praskę, albo mielimy w maszynce do mięsa. Można podać je z sosem czosnkowym lub z jakimś dipem, czy hummusem, albo przekroić na pół, posmarować masłem i przełożyć serem czy warzywami. Ręką lub za pomocą miksera z hakiem wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Do miski z ziemniakami wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, boczek z cebulą i tłuszczem, jajka, sól i ciepłe mleko. Z ciasta formujemy płaskie, ale niezbyt cienkie okrągłe placki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy boczek z cebulą i smażymy do zarumieniania się składników.