- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 55 min
Składniki
Sos:
⦁ 5 łyżek koncentratu pomidorowego
⦁ oregano
⦁ ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
⦁ łyżeczka cukru
Ciasto:
⦁ 2 szklanki mąki (fajnie, jakby była dedykowana do pizzy)
⦁ 2 jajka
⦁ 8 łyżek oleju (albo 9, ciasto musi być elastyczne)
⦁ 1 łyżeczka papryki słodkiej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 1 kostka sera białego chudego lub półtłustego
⦁ sól do smaku
⦁ opcjonalnie bułka tarta do posypania blachy
Dodatki do pizzy:
- Szynka
- Ser żółty
- Papryka zielona
- Kukurydza
- Pieczarki
Przepis
Zaczynamy od SOSU. Na patelni podgrzewamy kroplę oleju. Dodajemy czosnek i smażymy go chwilę na złoty kolor, po czym wlewamy koncentrat i doprawiamy cukrem.
Gotujemy do lekkiego wrzenia ciągle mieszając. Gasimy ogień, mieszamy z oregano i odstawiamy.
Łączymy w naczyniu mąkę, jajka, olej, sól, paprykę, proszek do pieczenia i kostkę sera białego. Wyrabiamy do lekko klejącej się masy.
Smarujemy blachę okrągłą o średnicy 30 cm olejem i opcjonalnie posypujemy bułka tartą. Rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni i smarujemy sosem.
Teraz tylko wystarczy nałożyć ulubione dodatki 😊
Piec na termo obiegu w 180 stopniach do 10 minut!
https://giolancer.blogspot.com/2021/01/pizza-z-biaym-serem-30-cm-bez-drozdzy.html