czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru 3 żółtka 1 duży budyń śmietankowy bez cukru (64 g) 2 czubate łyżki mąki pszennej 200 g masła 100 g białej czekolady Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1/3 szklani śmietanki 30% Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g) 2-3 kostki gorzkiej czekolady 2-3 kostki białej czekolady Więcej przepisów na wyjątkowe ciasta na Boże Narodzenie 👇 Wykonanie: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Składniki: Ciasto: 850 g masy makowej 6 jajek 2-3 łyżki cukru 5 płaskich łyżek kaszy manny 1 Masę dzielimy na dwie równe części i przenosimy do dwóch osobnych tortownic (średnica 24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Na końcu dodajemy porcjami ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy cukier po 1 łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana.