Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Ciasta
08.01.2021 11:22
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Składniki na ciasto drożdżowe (ok. 20 drożdżówek): 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży (temp. pokojowa) 500 g mąki pszennej 100 g cukru 2 jajka (temp. pokojowa) 100 g masła Nadzienie: 1 słoik prażonych jabłek (ok. 600 g), można również samodzielnie podprażyć pokrojone w kawałki jabłka z sokiem cytryny, cynamonem i cukrem Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Kruszonka: 120 g mąki 50 g cukru pudru 90 g zimnego masła Masło posiekać z mąką i cukrem pudrem, a następnie rozetrzeć między palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać wyrośnięty rozczyn, mąkę i wyrabiać ciasto ok. 10 minut (użyłam robota kuchennego z końcówką do zagniatania ciasta). Szklanką o średnicy 9-10 cm wycinać kółka i przekładać na blachy z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Jajka ubić z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Na środku każdego krążka zrobić wgłębienie denkiem od szklanki o mniejszej średnicy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/drozdzowki-z-jablkami-i-kruszonka/