Włoskie ciasteczka marcepanowe "Ricciarelli"

Magda
Ciasta
05.01.2021 4:15
Włoskie ciasteczka marcepanowe "Ricciarelli"

Jeżeli szukacie przepisu na ciasteczka smakiem zbliżone do Ricciarelli, na koniec chciałabym polecić Wam wcześniejsze przepisy na ciasteczka migdałowe i czekoladki marcepanowe. - Masę na ciasteczka formujemy w podłużny wałek o szerokości ok. 2-3 cm. - Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C - Z ciasta wykrawamy ciasteczka o wadze ok. 20 gram. Gorąco polecam! SKŁADNIKI - 200 g mąki migdałowej - 200 g cukru pudru - 2 białka (w temperaturze pokojowej) - pomarańcza - laska wanilii - 1 łyżeczka aromatu migdałowego - 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo - 200 g cukru pudru do obtoczenia ciasteczek PRZYGOTOWANIE - Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę z 1 łyżeczką soku z cytryny. Zapraszam Was na włoskie ciasteczka marcepanowe Ricciarelli, typowy świąteczny przysmak z Sieny, wypiekany już w XIV wieku na dworach toskańskich. W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. - Na koniec dodajemy 200 g cukru pudru i 200 g mąki migdałowej. - Po upieczeniu odstawiamy na kratce na ok. 1 godzinę. - Ciasteczka przekładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia, oprószoną cukrem pudrem. - Upieczone ciasteczka na początku są miękkie, z czasem twardnieją. - Na koniec ciasteczka oprószamy cukrem pudrem. - Masę dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin (maksymalnie 36 godzin).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/wloskie-ciasteczka-marcepanowe-ricciarelli/