Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki

Milena
Przetwory
04.01.2021 14:58
Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki

Składniki na zimową surówkę z kapusty (z podanych proporcji wychodzi 5 słoików o pojemności 1 litra): duża główka białej kapusty (3,5 kg) 4 marchewki (600 g) sporej wielkości seler (0,5 kg) pęczek natki pietruszki 0,5 szklanki cukru Zalewa: 1,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu 10% 0,5 szklanki octu jabłkowego 0,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Zimowa surówka z białej kapusty, marchewki i selera to smaczny dodatek do obiadu, który będzie stanowił dobrą porcję warzyw i zawartych w nich witamin w sezonie, kiedy nie wszystkie warzywa są dostępne, a nawet jeśli są dostępne to nie są już smaczne. Kiedy były chłodne, nakrętki dokręciłam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwróciłam do góry dnem na około 12 h. Nastawiłam temperaturę na 120 C i pasteryzowałam przez 30 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę. Słoiki przełożyłam na blaszkę, tak by się nie stykały i włożyłam do zimnego piekarnika. Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja część odłożyłam do lodówki, a resztę pasteryzowałam na sucho. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2021/01/zimowa-surowka-kapusty/