Zobaczcie krótki film jak zrobić taką chałkę krok po kroku 👇👇 Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże ,dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki ,mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok 10 - 15 min żeby drożdże zaczęły pracować. Składniki: na ciasto: - 700 g mąki pszennej tortowej - 45 g świeżych drożdży - 65 g masła - 2 jajka - 90 g cukru + 1 łyżka - 1 szkl. Jak minie kolejne 30 min to ciasto wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy ponownie i dzielimy na 3 części ,każdą część rolujemy na kształt długiego cienkiego wałeczka. zagniatamy przez kilka minut aż chłonie całe masło i będzie gładkie i mięciutkie (ok 5-6 min) Gotowe ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok 30 min ,przykrywamy ściereczką. mleka - szczypta soli - 50 g mąki - 30 g cukru - 30 g zimnego masła - 1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta Przygotowanie: Gotową chałkę przekładamy na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i nakrywamy jeszcze ściereczką i zostawiamy na ok 10-15 min , w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni góra - dół . Roztrzepujemy ze sobą jajko i 1-2 łyżki mleka i smarujemy po wierzchu chałkę, posypujemy kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika - pieczemy ok 30-35 min.