Gorąco polecam! SKŁADNIKI 1 kg czerwonej kapusty 2 kwaskowate jabłka 2 cebule 20 suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 2 gałązki majeranku i rozmarynu 2 listki laurowe 2-3 łyżki masła sól, pieprz Marynata 150 ml octu jabłkowego 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli PRZYGOTOWANIE Marynata Kapustę szatkujemy, przekładamy do szklanego naczynia. Jeżeli przepis na bigos z czerwonej kapusty przypadł Wam do gustu, na koniec chciałabym polecić Wam pomysły na bigos staropolski i bigos tyrolski. Przygotowanie bigosu wymaga wcześniejszego marynowania kapusty w occie jabłkowym z cukrem i solą, następnie gotowanie z dodatkiem jabłek, suszonych śliwek, czerwonego wina i aromatycznych przypraw, które podbijają i wzbogacają smak dania. W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Bigos z czerwonej kapusty – smaczna odmiana dla tradycyjnego bigosu z białej kapusty. Suszone śliwki namaczany w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, ok. 30 minut, następnie odsączamy, kroimy na grubsze kawałki. Bigos z czerwonej kapusty Kapustę odsączamy z marynaty. W dużym garnku na 2 łyżkach masła podsmażamy cebulę. Bigos gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu.