Wszystko co powinnaś wiedzieć o oleju rzepakowym

Katarzyna
Zdrowie
31.12.2020 11:04
Wszystko co powinnaś wiedzieć o oleju rzepakowym

Kuchnia słynie z różnorodności smaków, zapachów i pięknych potraw. Do ich przyrządzenia potrzebujemy jednak składników, najlepiej ekologicznych, zdrowych i pełnych witamin i wartości odżywczych. Jednym ze składników, który na stałe powinien zagościć w naszej kuchni, jest olej rzepakowy. Jest on od dawna używany w polskiej kuchni do przeróżnych potraw. Jakie ma właściwości oraz jak go przechowywać dowiecie się z poniższego artykułu.

Zdjęcie Wszystko co powinnaś wiedzieć o oleju rzepakowym #1

Stały bywalec w kuchni

Olej rzepakowy jest od dawien dawna wykorzystywany w polskiej kuchni. Używały go zarówno naszej babcie, jak i mamy do przyrządzania przeróżnych dań. Jest on polską "oliwą z oliwek", chociaż jest uprawiany w wielu krajach Europy. Olej rzepakowy to źródło wielu witamin i minerałów, które są potrzebne do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu.

Ma w sobie witaminy z grupy E, K oraz A, a także kwasy omega-3 i omega-6. Poznajcie kilka ważnych zasad, które spowodują, że olej rzepakowy nie straci swoich odżywczych właściwości i witamin.

Przechowywanie oleju rzepakowego

Wiele produktów traci swoje zdrowotne właściwości, jeśli nie przechowujemy ich w odpowiedni sposób. Co zrobić, aby olej rzepakowy był jak najdłużej zdatny do użycia? Jak go odpowiednio przechowywać? Po pierwsze nie należy przelewać go do innego pojemnika, ponieważ może przez to utracić swoje właściwości. Producent wybrał już odpowiednią butelkę, która najlepiej nadaje się do jego przechowywania.

Olej rzepakowy powinien też być przetrzymywany w miejscu, gdzie jest chłodno i ciemno. Butelka powinna być szczelnie zamknięta, aby olej się nie utleniał i nie tracił swoich zdrowotnych właściwości. Najlepiej też, aby butelka z olejem nie stała w pobliżu piekarnika czy kuchenki, które wytwarzają ciepło.

Używanie oleju rzepakowego

Olej rzepakowy to tłuszcz iście uniwersalny, ponieważ można go używać jednakowo do smażenia, sałatek czy pieczenia. Jest bardzo dobry do nacierania mięs czy ciast. Nie ma on smaku, więc nie zaburzy smaku potrawy, jeśli będziemy chcieli zastąpić nim masło czy margarynę. Bardzo dobrze łączy się z przyprawami i innymi składnikami, więc spokojnie możemy go używać do przeróżnych dressingów czy dipów.

Małe dzieci powinny  jeść zdrowo, dlatego można do ich zupek czy przecierów dodawać olej rzepakowy. Jest on bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, które są potrzebne dzieciom do ich prawidłowego rozwoju i wzrostu. Jako że nie ma on smaku, to dziecko nawet do nie wyczuje w swojej potrawie.

Zdjęcie Wszystko co powinnaś wiedzieć o oleju rzepakowym #2

Używanie oleju rzepakowego

Tak jak i innych produktów, olej rzepakowy również trzeba odpowiednio używać. Nie należy więc smażyć na tym samym oleju kilku potraw. Olej ten można podgrzewać do wysokich temperatur i nie traci on swoich walorów zdrowotnych, jednak nie powinno się smażyć na tej samej porcji oleju kilka razy. Nie należy również "zlewać go" na później, bo nie ma on już wtedy tak dobrych właściwości, jak za pierwszym razem.

Jeśli dbamy o linię to smażone potrawy, powinniśmy odsączać z tłuszczy za pomocą jednorazowych ręczników. Olej rzepakowy jest zdrowszy niż pozostałe oleje, ponieważ potrawy z nim przygotowywane mają nawet do 10 kalorii mniej. Warto więc skorzystać z niego przy przygotowaniu zdrowych posiłków.