Olej lniany otrzymujemy poprzez tłocznie na zimno ziaren lnu zwyczajnego. Jest cierpki w smaku i nie należy do najtańszych tłuszczów, ale jest zdecydowanie wart swojej eny. Już w starożytności wykorzystywano go w medycynie i kosmetyce. W wilu dietach stanowi podstawowe źródło zdrowych tłuszczów.
Właściwości lecznicze
Jest jednym z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu, wspomagają odchudzanie, mogą mieć wpływ na rozwój chorób nowotworowych, posiada wiele oksydantów oraz witaminę E.
Olej lniany posiada szereg właściwości leczniczych, pomaga między innymi przy takich schorzeniach jak:
- wrzody żołądka,
- artretyzm,
- problemy ze skórą,
- problemy trawienne,
- arytmia,
- astma,
- cukrzyca,
- problemy ze wzrokiem, choroby oczu,
- stwardnienie rozsiane.
Dawkowanie:
Ab wykorzystać olej lniany do leczenia schorzeń, dawkowanie powinno być określone indywidualnie do każdego organizmu, jednak optymalna dawka, bezpieczna dla każdego to 6-8 łyżek specyfiku dziennie.
Jak używać?
Pamiętaj że olej lniany (jak wszystkie oleje tłoczone na zimno) pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje właściwości dlatego nie nadają się do smażenia i pieczenia.
Olej można pić na czczo, dodawać do wszelkiego rodzaju dipów, sosów, sałatek, surówek.
W kosmetyce jest polecany w szczególności do skóry, włosów i paznokci. Jest coraz częściej bazą dla maseczek i odżywek. Możemy go stosować do skóry tak samo jak zwykłe olejki czy kremy.