Po pierwsze miód ten zbiera się gdy kwitnie rzepak najczęściej w maju.
Warto kupić go z pierwszych zbiorów czyli właśnie w maju lub czerwcu.
- Świeżość miodu rozpoznasz bo jasnozłotym kolorze.
- W smaku jest delikatny z odczuwalną goryczką.
- Pachnie kwiatami rzepaku.
- Ze względu na dużą zawartość glukozy miód ten szybko się krystalizuje.
- Płynny miód rzepakowy powinien się skrystalizować maksymalnie w ciągu 90 dni. W przeciwnym razie będzie to oznaczać, że podczas przygotowywania został przegrzany i utracił część właściwości.
- Trzeba pamiętać, że najlepiej spożywać go bez podgrzewania – wtedy zachowuje swoje właściwości.
- Miód rzepakowy przechowuj w szczelnym słoiku.
- Ze względu na wysoką zawartość glukozy miód rzepakowy jest polecany osobom przemęczonym, osłabionym i takim które każdego dnia wykonują duży wysiłek fizyczny.
- To świetne źródło energii!
- Miód rzepakowy zawiera potas, żelazo, magnez, bor, witaminy z grupy B, a także witaminy K i C.
- Świetnie pomaga w walce z przeziębieniem i przy chorobach układu oddechowego.
- Dodatkowo pomaga przy schorzeniach układu krwionośnego, a także przy schorzeniach dróg żółciowych i wątroby.
- Jeżeli masz spierzchnięte usta to zacznij regularnie nakładać na nie miód rzepakowy!