Ricciarelli

Desery

29.12.2020 10:42

Ricciarelli

Ricciarelli – ok. 25 sztuk Sok z pomarańczy lub cytryny ok. 40 ml Cukier puder 40 g Cukier lub erytrytol 40 g Mąka migdałowa 200 g Aromat migdałowy parę kropel Laska wanilii cały środek Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i delikatnie zagniatamy masę. Można je też bardzo łatwo zweganizować, bo moim zdaniem dodatek białka jajek (które są składnikiem tradycyjnego przepisu) jest zbędny i wcale nie potrzebny do tego by utrzymać je w całości. Moja świąteczna tradycja to przygotowywanie tradycyjnych włoskich ciasteczek – ricciarelli i biscotti, które wolę o wiele bardziej niż pierniczki😁 Ricciarelli to migdałowe ciasteczka, które przygotowuje się we Włoszech w okresie świątecznym. Wskazówki: Ciasteczka najlepiej smakują w dniu wypieczenia, aczkolwiek można je również przechowywać dłużej w szczelnym pojemniku. Masę należy przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce (uformowaną w wałek). Ciasteczka mają swój unikatowy smak dzięki dodatkom: laska wanilii, aromat migdałowy, sok z pomarańczy lub cytryny. Poza zmielonymi migdałami obowiązkowym składnikiem jest laska wanilii i sok z cytryny lub pomarańczy. aczkolwiek można je również przechowywać dłużej w szczelnym pojemniku. laska wanilii, aromat migdałowy, sok z pomarańczy lub cytryny.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://rabarbarowo.pl/ricciarelli/