3. Fava – grecki hummus z grochu Składniki: 1 szklanka połówek grochu 2 1/4 szklanki wody 1 mała czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 3 łyżki oliwy extra virgin do przybrania: mielona wędzona papryka i odrobina oliwy 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku, wrzucamy do niego pokrojoną drobno cebulę, smażymy 5 minut, następnie dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy na wolnym ogniu kolejne 2 minuty. 6. Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy mała garść rukoli pół łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Z tuńczyka odlewamy zalewę, wrzucamy go do miski. 2 czubate łyżki masła orzechowego 3 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka oliwy extra virgin soku z połowy cytryny sól pieprz duża szczypta słodkiej mielonej papryki do posypania (opcjonalnie) Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie (i nie jest to woda wymieniona w składnikach) przez całą noc, mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość. 5. Smalec wegański z fasoli i cebuli Składniki: 3/4 szklanki suchej fasoli 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie (mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość). 8. Pasta z ciecierzycy i parmezanu Składniki: 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 2 ząbki czosnku duża garść startego parmezanu 4 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny 1/4 szklanka zimnej wody (opcjonalnie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól pieprz Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. 7. Pasta jajeczna z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem Składniki: 4 jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju) 1 mały ogórek kiszony pół małej cebuli 1 mały ząbek czosnku 2 gałązki natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz szklanka obranych ziaren słonecznika 5 suszonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku parę liści bazylii 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów sól pieprz Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na jakieś 3 godziny. Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek dyni 2 małe czerwone papryki 1 opakowanie gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy na nią pokrojone drobno cebule, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut, pod koniec dodajemy rozdrobniony czosnek i wędzoną paprykę, smażymy minutę. Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości pod przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Ciecierzycę wrzucamy do blendera razem z masłem orzechowym, czosnkiem, solą, pieprzem, kminem, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy. Dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę pomidory, poszatkowaną rukolę, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Po odcedzeniu i ostudzeniu ciecierzycy, wrzucamy ją do blendera razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy. 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Z grochu wyciągamy liść laurowy, następnie zawartość garnka wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Dodajemy do tego sok z cytryny, resztę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie wymieniamy w niej wodę i gotujemy z sodą oczyszczoną do miękkości. Po tym czasie wymieniamy w niej wodę i gotujemy z sodą oczyszczoną do miękkości. Tego typu pasty możecie użyć do roladek z tortilli, jako baza do koreczków na pieczywie, do samego pieczywa, a także do wędlin, serów, warzyw, grissini, itd. Do blendera wrzucamy obrane papryki, pestki dyni, gorgonzolę, sok z cytryny i oliwę. 2. Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Składniki: 1 Usmażoną cebulę dodajemy do fasoli, dodajemy do niej także sos sojowy, majeranek, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Układamy je na blasze, skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.