Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody 1 cukinia 1 duża papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól oliwa (przepis na 3 porcje) Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, smażymy je do zrumienienia. Leczo z habanero Leczo z chorizo Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową Wegetariańskie leczo z oliwkami Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową Ja poszłam krok dalej, zawekowałam je na obiady w tygodniu – będzie jeszcze lepsze. Podobne przepisy: Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką Pieczone leczo Paprykę i cukinię kroimy w dużą kostkę, dorzucamy do mięsa, smażymy jakieś 3 minuty. Leczo z mięsem mielonym, żadna filozofia. Wszystko zalewamy passatą i wodą, dodajemy przyprawy i natkę, gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Wleciałam na targ z zieleniną. Jeżeli leczo wyszło za gęste, dolewamy więcej wody.