Pizzowe świderki

Ewa
Przekąski
28.12.2020 13:09
Pizzowe świderki

Dodatkowo: - 3-4 łyżki ketchupu - 100 g ulubionej szynki - około 40 g salami - 120 g tartej mozzarelli - 30-40 g tartego sera cheddar - zioła prowansalskie - granulowany czosnek Sos: - 1 duża czerwona cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka miodu - 3 łyżki octu balsamicznego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 3/4 szkl. Przepis ten dodaję jako propozycję na ciepło na Sylwestra, ale możecie przygotować je sobie zarówno na kolację, spotkanie ze znajomymi i czy wieczór przy filmie. Ciasto: - 400 g mąki pszennej (u mnie typ 00, do pizzy) - 7 g suchych drożdży instant - 1 łyżeczka cukru - 1/3 łyżeczki soli - 2 łyżki oleju - 250-300 ml ciepłej wody Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cały ocet odparuje (uwaga, nie nachylamy się nad naczyniem, jest intensywnie 😉 ) Bez względu na okazję, sięga się po takie pizzowe świderki z największą przyjemnością. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Gdy cebula lekko się przesmaży dodajemy zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet i miód. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 12 minut. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Kroimy na około 2 cm paski. Same świderki są pyszne i wciągające i jeśli jesteście fanami pizzy, powinny Wam one bardzo zasmakować, ale sos…. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Na połowie ciasta rozprowadzamy ketchup. Podsmażamy na łyżce oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/12/28/pizzowe-swiderki/