Podobne przepisy: Hummus z jarmużem Fava – grecki hummus z grochu Hummus z pieczoną marchewką Hummus i tahini Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym Pasta z ciecierzycy i parmezanu Pasta z ciecierzycy i groszku 2 czubate łyżki masła orzechowego 3 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka oliwy extra virgin soku z połowy cytryny sól pieprz duża szczypta słodkiej mielonej papryki do posypania (opcjonalnie) Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie (i nie jest to woda wymieniona w składnikach) przez całą noc, mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Musiałam nieco zmienić przepis na hummus, bo sezam wyszedł z domu i nie miałam z czego zrobić tahini. Ciecierzycę wrzucamy do blendera razem z masłem orzechowym, czosnkiem, solą, pieprzem, kminem, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy.