Składniki (na ok 8-10 sztuk): - 200g twarogu - 2 małe jajka - 50ml śmietanki lub mleka - 50g masła - 120g mąki - 1 płaska łyżeczka sody - 1 łyżka cukru (dałam ze skórką pomarańczową)* - 0,5 łyżeczki cynamonu - szczypta soli *można dodać zwykły cukier oraz łyżkę startej skórki pomarańczowej lub pół łyżeczki esencji pomarańczowej Twaróg, żółtka, cukier i mleko zblendować/zmiksować na jednolitą masę. Na nagrzaną gofrownicę nakładać łyżką ciasto, piec ok 2-3 minut (czas może być dłuższy, wszystko zależy od gofrownicy), po upieczeniu wyłożyć na kratkę. A jeśli jeszcze pachną pomarańczą i cynamonem - biorę podwójną porcję;) Kilka wskazówek: cynamon można pominąć, a cukier pomarańczowy zastąpić zwykłym cukrem, waniliowym lub innym ulubionym albo dodać odrobinę esencji do smaku. Gofry z cukinią i serem - Owsiane gofry z cukinią i serem Gofry twarogowe Polecam też inne przepisy na gofry: - Gofry - przepis podstawowy - Bananowe gofry z czekoladą - Jeśli twaróg jest za suchy i po zblendowaniu ciasto jest bardzo gęste, można dolać więcej mleka.