Składniki: 6 kotletów z piersi indyka 12 dużych wędzonych śliwek 12 cienkich plastrów wędzonego, surowego boczku musztarda 1 cebula sól, pieprz listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego mąka do obtoczenia roladek masło klarowane do smażenia bulion Przygotowanie: - mięso rozbij na cienkie plastry. Przełóż do rondla, podlej bulionem lub wodą, dodaj listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pozostałą cebulę i pokrojone w paseczki kilka dodatkowych śliwek - duś pod przykryciem do miękkości, około 30 minut - sos możesz zmiksować lub pozostawić z kawałeczkami śliwek. Podane z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą lub sałatką z czerwonych buraczków na pewno zachwyci biesiadników. Mięso z piersi indyka jest wyjątkowo lekkostrawne i dietetyczne, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania świątecznych roladek.