Polecam również przepisy na inne pożywne zupy: Najlepsza grochówka 400g wędzonych żeberek300g łuskanego grochu (połówki)4 ziemniaki2 marchewkikawałek selera (ok 100g)1 pietruszka100g zielonego groszku (może być mrożony)3 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego1 łyżka majerankuduży ząbek czosnkusólświeżo mielony pieprz1 cebula1 łyżka smalcu gęsiegoGroch opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i odstawić na min. godzinę. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, włożyć od garnka, dodać pokrojoną pietruszkę, liście laurowe i ziele, wsypać groch, zalać wodą (ok 2,5 litry), zagotować, odszumować w razie potrzeby, przykryć i gotować na małym ogniu ok godziny. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Żeberka wyjąć z zupy, mięso obkroić i wrzucić z powrotem do garnka.