Serniko-makowiec z żurawiną

Anna

Boże Narodzenie

20.12.2020 9:19

Serniko-makowiec z żurawiną

Uwielbiam serniki a na Boże Narodzenie uwielbiam makowce, tak też postanowiłam połączyć te 2 ciasta i powstał serniko-makowiec idealny na święta :) Składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki, - 1/2 kostki masła schłodzonego, - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 żółtko, - 2 łyżki śmietany 18%, - 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków, - 2 łyżki kakao, - szczypta soli. Masa serowa: - 1 kg sera twarogowego w wiaderku (np. President w Biedronce), - 6 jajek + 1 białko z pozostałego z ciasta, - 1 szklanka cukru, - 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, - 1/2 kostki masła (stopionego ostudzonego), - 2 garście rodzynek/ suszonej żurawiny. Na podpieczony spód wykładamy dużą wykładamy łyżką duże kleksy masy makowej na cieście, a następnie zalewamy masą serową, i ponownie robimy kilka kleksów na całym cieście masą makową. Po wyjęciu i chwili wystygnięcia, gdy boki sernika będą wysokie, a góra opadnie możemy sernik wyjąć z formy położyć na większej desce do krojenia (mam taką kwadratową z Ikea) i przykrywamy górę sernika szkłem hartowanym. Masa makowa: - 2 szklanki maku (polecam już zmielony), - olejek migdałowy 9ml, - 4 jajka, - garść orzechów włoskich, - garść orzechów laskowych, - 100 g stopionego masła, - 1 szklanka cukru drobnoziarnistego. Polewa: - ok. 8 łyżek wody, - 5 łyżek cukru, - 6 łyżek kakao, - ok. 75 g masła. Polewa: Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Po godzinie sprawdzamy czy na serniku urosła górka po całości, a najbardziej na środku. Mi osobiście ciasto smakuje na drugi dzień, gdy już stężeje leżąc całą noc w lodówce. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w 180°C. Jeśli sernik jest dość blady zdejmuję papier do pieczenia z góry sernika i piekę, aż ładnie się zarumieni. W tym czasie w misie miksera mieszamy masę serową: wkładamy ser, cukier, mieszamy. Wstępnie podpiekamy sam spód ok. 8-10 min. w 180°C. Na sam koniec dodajemy stopione i przestudzone masło i zalaną wcześniej wrzątkiem i odsączoną żurawinę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2020/12/serniko-makowiec-z-zurawina.html
My space, my world. Ana Mari's World

My space, my world. Ana Mari's World

Anna

instagram

facebook