Piernik last minute z kremem grysikowym

Agata
Boże Narodzenie
20.12.2020 9:27
Piernik last minute z kremem grysikowym

Piernik last minute z kremem grysikowym Składniki Piernik: 125 g masła 2 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki kakao 1/3 szklanki cukru trzcinowego 220 ml mleka 2 jajka 3 łyżki powideł 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 szklanki mąki pszennej Masa grysikowa: 250 ml mleka Podgrzewamy cały czas mieszając, aż do zagotowania, po czym gotujemy przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodajemy mleko, powidła i mieszamy, aż składniki się połączą, po czym dodajemy po jajku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Spokojnie możecie upiec to ciasto dosłownie na ostatnią chwilę, a potem przełożyć pysznym kremem na bazie kaszy manny i gotowe! 3 czubate łyżki kaszy manny 3 łyżki cukru 4 łyżki miękkiego masła Ciasto studzimy przez 5 minut w formie, po czym przekładamy na kratkę. Piernik last minute z kremem grysikowym robi się bardzo szybko i prosto, serdecznie go Wam polecam na świąteczny stół. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce zimnej masy, cały czas miksując. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się masła. Piernik przecinamy na pół wzdłuż, smarujemy go połową masy, przykrywamy odciętą częścią, delikatnie dociskamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2019/12/piernik-last-minute-z-kremem-grysikowym.html