Kutia wigilijna

Ewelina
09.12.2013 9:43
Kutia wigilijna

Przepis

Przepis na wigilijną kutię

KUTIA - składniki:

25 dag łuskanej pszenicy

35 dag maku

20 dag cukru

2 łyżki miodu

10 dag rodzynek

5 dag migdałów

5 dag orzechów laskowych

5 dag daktyli i fig

1 mały pojemnik jogurtu naturalnego (śmietanki)

KUTIA - sposób przygotowania:

Pszenicę (specjalnie łuskaną na kutię dostaniemy na bazarze) zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka (ok. godziny), ale nie rozgotowana. Należy uważać, żeby woda się nie wygotowała. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystygnięcia. Mak zalewamy wrzącą wodą, chwilę gotujemy, odcedzamy na sitku ewentualnie wyłożonym gazą i przepuszczamy razem z cukrem przez maszynkę od mięsa z gęstym sitkiem. Dodajemy miód, sparzone rodzynki, orzechy laskowe, sparzone, obrane, drobno pokrojone migdały, pokrojone daktyle i figi oraz ugotowaną pszenicę (nie należy dawać jej zbyt dużo). Całość rozrabiamy jogurtem. Gotową kutię wkładamy do salaterki i przed podaniem wstawiamy na kilka godzin do lodówki.