Składniki
SKŁADNIKI NA FORMĘ O ŚREDNICY 20CM:
100g rodzynek
140g mieszanki ziaren Cynamonowy Raj(do nabycia tutaj)- prażony słonecznik, orzeszki ziemne, sezam, cynamon, kardamon, goździki
40g orzeszków ziemnych bez soli
245g jabłka- obranego i pozbawionego gniazd nasiennych
cynamon
Przepis
1. Rodzynki namoczyć przez kilka godzin w wodzie
2. Do blendera wsypać mieszankę ziaren, orzeszki ziemne i dokładnie odsączone z wody rodzynki, a następnie zblendować na jednolitą masę
3. Przygotowaną masą wyłożyć spód foremki zostawiając nieco wyższy i grubszy brzeg i schłodzić w lodówce
4. Jabłka pokroić na drobne kawałki, zalać niewielką ilością wody i prażyć na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną
5. Po tym czasie odlać wodę, dodać cynamon i imbir i mieszać, aby się nie przypaliło
6. Jabłka zdjąć z ognia i wystudzić
7. Jabłkowy mus wyłożyć na przygotowany wcześniej spód i ponownie chłodzić w lodówce- najlepiej przez całą noc