Pieczone placuszki jaglano-orzechowe

Gabriela
Fit
20.03.2015 17:11
Pieczone placuszki jaglano-orzechowe

Składniki

SKŁADNIKI NA FORMĘ O ŚREDNICY 20CM:

100g rodzynek

140g mieszanki ziaren Cynamonowy Raj(do nabycia tutaj)- prażony słonecznik, orzeszki ziemne, sezam, cynamon, kardamon, goździki

40g orzeszków ziemnych bez soli

245g jabłka- obranego i pozbawionego gniazd nasiennych

cynamon

Przepis

1. Rodzynki namoczyć przez kilka godzin w wodzie

2. Do blendera wsypać mieszankę ziaren, orzeszki ziemne i dokładnie odsączone z wody rodzynki, a następnie zblendować na jednolitą masę

3. Przygotowaną masą wyłożyć spód foremki zostawiając nieco wyższy i grubszy brzeg i schłodzić w lodówce

4. Jabłka pokroić na drobne kawałki, zalać niewielką ilością wody i prażyć na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną

5. Po tym czasie odlać wodę, dodać cynamon i imbir i mieszać, aby się nie przypaliło

6. Jabłka zdjąć z ognia i wystudzić

7. Jabłkowy mus wyłożyć na przygotowany wcześniej spód i ponownie chłodzić w lodówce- najlepiej przez całą noc