Pierogi z grzybami

cytrynowa babeczka
Obiad
08.12.2020 14:43
Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami przepis

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/pierogi-z-grzybami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Domowe pierogi z grzybami - tradycyjny smak

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 120 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350kcal
  • Tłuszcz: 9g
  • Węglowodany: 60g
  • Białko: 12g

Składniki

  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 200ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 500g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Jeśli kochasz kuchnię polską, z pewnością pokochasz ten przepis na domowe pierogi z grzybami. To proste, ale zawsze smaczne danie, które przyniesie Ci smak tradycji bez względu na to, gdzie się znajdujesz. Te pierogi są idealne na Wigilię, ale oczywiście możesz je podawać o każdej porze roku. Grzyby nadają tym pierogom głęboki, ziemisty smak, który idealnie komponuje się z delikatnością ciasta pierogowego. Choć jest to danie dość pracochłonne, gwarantuję, że jest warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Jeśli bierzesz pod uwagę koszt i czas przygotowania, dostajesz jedno z najbardziej satysfakcjonujących i smacznych dań w tradycyjnej polskiej kuchni. Zapraszam, odkryj smak swojego dzieciństwa z tym przepisem na pierogi z grzybami.

  • Przygotuj farsz: suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie na kilka godzin, następnie odcedź, ale zachowaj wodę. Grzyby drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zbrązowienia. Dodaj grzyby i smaż jeszcze około 10 minut. Wsyp sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, jajka, ciepłą wodę i sól. Wygnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Podziel ciasto na 2 części. Jedną część rozwałkuj na grubość około 2mm. Za pomocą kieliszka lub foremki do ciastek wykrój okręgi.
  • Na środek każdego okręgu nałóż łyżeczkę farszu. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlepij brzegi.
  • Gotuj pierogi w osolonym wrzątku około 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Podawaj pierogi polane roztopionym masłem.