Składniki na kokosowy pudding: - 800ml domowego mleka kokosowego – przepis - 200ml wody - 125g tapioki - 2 łyżki ksylitolu, erytrolu bądź syropu klonowego (ja użyłem ksylitolu) - (opcjonalnie) ziarenka z laski wanilii Ale to nie wszystko! 🙂 Mus z malin zawiera nasiona chia, które dostarczają bardzo dużo składników odżywczych, są obfite w w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. Składniki na mus malinowy: - 300g malin - 30g wody - 2 łyżki cukru - 4 łyżki nasion chia Jest to jeden z produktów pozyskiwanych z manioku, czyli popularnej rośliny jadalnej, która jest niesamowicie popularna w krajach takich jak: Ameryka Południowa, Azja oraz Afryka. Cały czas mieszając podgrzewamy mieszankę na najmniejszym ogniu w garnku z podwójnym dnem do momentu, aż tapioka zrobi się całkowicie przezroczysta. Zawierają także przeciwutleniacze, które zapobiegają wytwarzaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie: szybkiego starzenia się komórek, a także działają antynowotworowo. 🙂 Pokażę Wam jak przygotować lekki, zdrowy, wegański, a zarazem smaczny pudding kokosowy z tapioką, malinami i nasionami chia. Do gorących malin dodajemy łyżki nasion chia i odstawiamy na parę minut. Jest także świetnym źródłem wapnia, który odpowiada za prawidłową gęstość kości oraz źródłem potasu, żelaza, witaminy K, witaminy B, kwasu foliowego.