Piernik z niskim indeksem glikemicznym

Sylwia
Ciasta
05.12.2020 17:31
Piernik z niskim indeksem glikemicznym

– WEDŁUG MNIE LEPSZE POŁĄCZENIE 1 jajko 50 g masła roślinnego 50 g napoju migdałowego 70 g syropu z agawy (u mnie jasny) 50 g erytrytolu lub ksylitolu 40 g mąki gryczanej 50 g mąki owsianej bez glutenu 20 g mielonych migdałów 70 g startego jabłka 1 – 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki cynamonu 6 g gorzkiego kakao POLEWA 30 g margaryny 10 g kakao słodzik wg uznania 1 niepełna łyżka napoju migdałowego Piernik z niskim indeksem glikemicznym – przygotowanie Piernik z niskim indeksem glikemicznym Składniki na formę 20×10 TYLKO ERYTRYTOL 1 jajko 50 g masła roślinnego 50 g napoju midałowego 100 g erytrytolu lub ksylitolu 40 g mąki gryczanej 50 g mąki owsianej bez glutenu 10 g zmielonych migdałów 100 g startego jabłka 1 – 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki cynamonu 6 g gorzkiego kakao ERYTRYTOL I SYROP Z AGAWY Ciast, można powiedzieć dosyć wymagających, gdyż z wieloma obostrzeniami : bez glutenu, bez nabiału (jajka mogą być), bez cukru, bez kaszy i mąki jaglanej (tutaj to akurat super, bo ich nie lubię) bez orzechów arachidowych (nic straconego, gdyż jeść nie mogę) i o niskim indeksie glikemicznym. Według moich obliczeń indeks glikemiczny ciasta z erytrytolem wynosi ok 40, natomiast z mieszanką słodzików około 35 – w przypadku syropu z agawy założyłam, że indeks glikemiczny ma najwyższą wartość, czyli 30. Piernik z niskim indeksem glikemicznym Podjęłam się zadania upieczenia świątecznego ciasta lub ciast – zobaczymy co moich eksperymentów wyniknie. Dla przepisu 1 i 2 Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach lub na tarce do owoców, żeby powstał z niego mus. Napisałam poniżej przepis, ale według mnie o wiele bardziej sprawdzi się odrobina cukru pudru, słodzik w pudrze lub ewentualnie jakieś powidła niskosłodzone. Jeśli zdecydujecie się na syrop z agawy nie dodawajcie już napoju. Za drugim razem oprócz erytrytolu dodałam również syrop z agawy, i takie połączenie według mnie sprawdziło się o wiele lepiej. Po 30 minutach polecam włączyć tylko grzanie dolne, albo przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, żeby się nie przypiekło. Odstawiamy na 3-5 minut, albo do momentu aż mieszanka będzie lekko ciepła – nie może być gorąca. Poniżej napisałam dwa przepisy, które różnią się praktycznie tylko słodzikiem, ale żeby nie robić zamieszania wolałam je rozdzielić. Gdybym nie wiedziała, to nigdy bym nie przypuszczała, że ciasto ma niski indeks glikemiczny. Zastanawiam się, czy przepis w ogóle podawać, gdyż polewa nie wyszła super. Zamiast mleka jest napój roślinny – u mnie napój migdałowy, gdyż ma niski IG a poza tym był łatwo dostępny. Na pierwszy ogień poszedł piernik z niskim indeksem glikemicznym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/piernik-z-niskim-indeksem-glikemicznym/