Ciasto krówka bez glutenu

Sylwia
Ciasta
05.12.2020 17:33
Ciasto krówka bez glutenu

Składniki na blachę 24×24 cm Ciasto 1 placek 1 małe jajko 80 g zimnego masła 35 g płynnego miodu 30 g cukru 170 g mąki bezglutenowej 80 g mąki ryżowej 70 g mąki owsianej 20 g skrobi ziemniaczanej 3/4 łyżeczki sody Krem 450 g mleka 15 g skrobi ziemniaczanej 1 budyń śmietanowy lub waniliowy bezglutenowy 15 g cukru pudru 120 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo 120 -130 g herbatników bezglutenowych 250 g masy kajmak – u mnie gostyńska 150 – 200 g pokruszonych orzechów włoskich Ciasto krówka bez glutenu – przygotowanie Ciasto Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Krem – proponuje zacząć robić przed ciastem, gdyż budyń długo stygnie Do rondelka wlewamy 300 g mleka i ustawiamy na małym gazie. Polecam zrobić to tak, jak pokazałam na zdjęciu – łyżeczka po łyżeczce układamy krem obok siebie a na końcu delikatnie wyrównujemy. Na kremie układamy herbatniki, następnie rozprowadzamy na nich pozostały kajmak i na koniec obsypujemy orzechami. Upieczone wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w blaszce do całkowitego ostygnięcia – nie ruszamy ciasta, gdyż jest bardzo delikatne i może popękać. Nie polecam z nich rezygnować, gdyż masa kajmakowa wylana bezpośrednio na krem karpatkowy po kilku godzinach zrobi się płynna. Ciasto krówka bez glutenu jest wypiekiem słodkim i to bardzo, aczkolwiek w moim wykonaniu i tak mniej niż w oryginalnej wersji. Można to zrobić za pomocą miksera lub ręcznie – ja tak zrobiłam, gdyż ciasta nie jest za dużo. Następnie wlewamy go do ciepłego (nie gorącego) mleka, pozostawiamy na małym gazie i mieszamy do momentu zagotowania się. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Pamiętajcie, że krem nie może być za słodki, gdyż masa kajmakowa jest bardzo słodka. Po upieczeniu okazało się, że ciasto miodowe jest dosyć kruche i podnoszenie go jest bardzo ryzykowne. Budyń wraz ze skrobią ziemniaczaną mieszamy w 150 g zimnego mleka. Następnie masę obsypujemy połową pokruszonych orzechów a na nie wykładamy krem budyniowy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/ciasto-krowka-bez-glutenu/