Bezglutenowa babka marmurkowa Składniki na formę 25×10 cm 3 duże jajka 150 g miękkiego masła 120 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 200 g mąki bezglutenowej np 70 g mąki ryżowej 40 g mąki kukurydzianej 40 g tapioki 30 g maki owsianej bez glutenu 15-20 g mąki kokosowej (najlepiej odtłuszczonej) 15 g gorzkiego kakao 25-30 g gorącego mleka słodzik – u mnie 70 g erytrytolu i 40g cukru, co odpowiada 90 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody PRZYGOTOWANIE Gorzkie kakao zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać a następnie odstawić do ostygnięcia. Duża ilość masła powoduje, że ciasto jest tłuściutkie, ale z drugiej strony dzięki temu w smaku jest maślane i nie jest suche. Z podanych składników ciasto nie jest za słodkie*, więc jeśli lubicie słodkie wypieki dodajcie albo więcej cukru albo oblejcie wierzch słodką polewą. Babkę piekłam w formie 25×10 centymetrów, ale wydaje mi się, że w mniejszej 20×10 też powinna się zmieścić. Bezglutenowa babka marmurkowa Dwukolorowa babka z dodatkiem jogurtu naturalnego, przypomina trochę to ciasto Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu. W przypadku mniejszej formy czas może się wydłużyć, należy pilnować aby góra się nie przypiekła. Na dnie rozprowadzić połowę białego ciasta, następnie pół kakaowego, potem pozostałą cześć białego i na koniec pozostałe ciasto kakaowe. Babkę piec w temperaturze 180 stopni, funkcja góra dół, około 40 minut – do suchego patyczka. Do ciasta dodać jogurt, mąki i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.