Więcej o tych patelniach pisałam w postach, do których linki znajdziecie poniżej: Bezglutenowe placuszki z owocami Składniki na 2 porcje 2 jajka 60 g roztopionego masła 300 g serka homogenizowanego naturalnego 70 g jogurtu naturalnego 130-160 g mąki bezglutenowej np 50-70 g mąki owsianej bez glutenu 40 g skrobi np ziemniaczanej 40-50 g mąki ryżowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody owoce np 150 g borówek, 1-2 jabłka… PRZYGOTOWANIE Owoce myjemy, osuszamy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli zdecydujecie się na placuszki z owocami, które należy pokroić np jabłka, polecam ciasto zrobić ciut gęstsze, gdyż sok z owoców rozrzedzi je odrobinę. Bezglutenowe placuszki z owocami Bardzo uniwersalne, szybie i proste ciasto na bezglutenowe placuszki z owocami. Przy cieście gęstszym, według mnie placuszki łatwiej się smaży, gdyż ciasto nie rozlewa się na patelni. Jeśli chodzi o przygotowywanie placuszków, to polecam je smażyć na patelni z wyższym rantem i raczej unikać w tym przypadku patelni naleśnikowych. A ponieważ ciasto na placuszki w środku ma masło, smażyłam je na suchej patelni. W mojej wersji nie ma cukru, gdyż takie bardziej preferuje, ale dodając łyżkę lub dwie cukru, uzyskacie placuszki w wersji słodkiej. Jabłko można pokroić na drobną kostkę albo zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Placuszki przygotowywałam na dwóch różnych patelniach tej firmy, patelnia tytanowa 24 cm oraz patelnia głęboka Diamond 28 cm. Przy placuszkach z owocami lub czekoladą polecam po każdej porcji placków, patelnię przetrzeć ręcznikiem kuchennym, żeby zebrać przypieczone resztki. Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Woll, których cały asortyment możecie zobaczyć na stronie: https://www.patelnie-tytanowe.pl/ Dzięki wyższym brzegom placuszki idealnie usmażyły się z każdej strony. Robiłam też taką wersję, placuszki wyszły dobre, aczkolwiek z mąką owsianą według mnie lepsze.