Podobne przepisy: Śledzie w jogurcie z ogórkami konserwowymi Śledzie w jogurcie z korniszonami i koperkiem Śledzie w jogurcie z jabłkiem i groszkiem Śledzie w sosie tatarskim Od jakiegoś czasu chcę urozmaicać menu świąteczne, jednocześnie nie zapominając o tradycji, dlatego będzie tutaj trochę tego i trochę tego. Całą serię zaczynam od klasyki, jaką są śledzie w śmietanie. Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjas 1 jabłko 1 cebula pół szklanki gęstej śmietany (ja użyłam 18%) 2 szklanki mleka pieprz Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy je do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 24 godziny. Ludzie z mojego otoczenia też raczej w większości są na nie. Święta to w sumie jedyny czas, kiedy mogę pokombinować z przepisami na śledzie. W sumie równie tradycyjne, jak te tytułowe, ale w zupełnie innym klimacie. Przede mną jeszcze przynajmniej dwa dodatkowe przepisy na śledzie, które pojawią się na blogu. Zastanawiałam się jeszcze nad dodaniem octu lub musztardy, ale tego ostatecznie również nie dodałam. Obraną cebulę kroimy w małą kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie. Śledzie w śmietanie z gruszką Mamy już grudzień, więc nie jest niczym dziwnym, pojawienie się pierwszego świątecznego przepisu. Próbowałam nawet swego czasu zastąpić jabłka gruszkami, ale to też nie było to. Po tym czasie śledzie osuszamy i kroimy w grubsze paski. Nic więcej w nim bym nie zmieniała.