Z podanych składników wychodzi ok 20 półlitrowych słoików: 6 kg małych pieczarek 10 jaj 1 kg mąki krupczatki 4 l wody 2 szklanki octu 400 g dobrego koncentratu pomidorowego 14 łyżek cukru 2 łyżki soli 8 cebul 15 ziaren pieprzu, kilka listków laurowych olej do smażenia dodatkowo sól, pieprz - Pieczarki czyścimy. Pieczarki obtaczamy w jajku, mące krupczatce i smażymy na dość głębokim oleju na złoto. Pieczarki smażone w panierce z jajka i maki krupczatki zanurzone w słodko-kwaśnej marynacie. Łyżką cedzakową wyławiamy pieczarki i osączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nadają się zarówno do drugiego dania zamiast surówki jak i jako przystawka na domowe imprezy.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://krylowakuchnia.blogspot.com/2020/11/pieczarki-w-ciescie-marynowane.html