Bigos z wolnowaru.

Joanna
Obiad
02.12.2020 15:11
Bigos z wolnowaru.

Potrzebne składniki 1,5 kg kapusty kiszonej - opcjonalnie ok. 1 kg kapusty białej - 2 marchewki 2 opakowania suszonych grzybów - opakowanie 20 g - 200 g suszonych śliwek 200 g koncentrat pomidorowy 500 g karkówki 500 g świeżych żeberek 500 g schabu bez kości 500 g kiełbasy swojskiej 250 g boczku wędzonego 1 cebula - duża - 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz - do smaku Mięsa pokroić na mniejsze kawałki i również podsmażyć na tej samej patelni co kiełbasę z boczkiem i cebulką, całość również przełożyć do kapusty. Bigos nastawiłam przed spaniem, rano obudził mnie zapach gotowego bigosu, pachniało niesamowicie, zdecydowanie bigos z wolnowaru to mój faworyt, przemieszałam tylko łyżką, był idealny, nawet nie musiałam go doprawiać. Im chłodniej tym więcej dań przygotowuje z wolnowaru, bigos zawsze robiłam tradycyjnie, ale w tym roku postanowiłam przygotować w wolnowarze. Tradycyjny bigos przygotowany w wolnowarze jest dla mnie idealny, nigdy więcej nie będę ślęczeć nad garem z drewnianą łyżką. Do przygotowania bigosu użyłam mięso i kiełbasę prosto ze świniobicia Paczka z Rusiborza , na, na zakupy!!! Na patelni z odrobiną oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiełbasę swojską i boczek. Jeśli w kapuście kiszonej jest mało marchewki, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki marchewkę do kapusty. Najlepsze jest to, że nie musisz stać pół dnia przy garze i mieszać, żeby kapucha się nie przypaliła, nic z tych rzeczy. Sposób wykonania Suszone grzyby dokładnie opłukać pod strumieniem bieżącej wody, następnie zalać wodą i odstawić na co najmniej 2 godz. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: jeśli jest zbyt kwaśna opłukać i poszatkować, jeśli dodajesz kapustę białą, poszatkować drobno lub zetrzeć na mandolinie. Wrzucić wymieszane kapusty, namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby i suszone śliwki. Z przypraw możesz też dodać kminek, ja akurat nie lubię, jałowca oraz lampkę lub dwie czerwonego wytrawnego wina. Nastawiłam wolnowar na noc, a rano jak wstałam w całym domu pięknie pachniało bigosem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/12/bigos-z-wolnowaru-crock-pot/