Tort czekoladowo-makowy z wiśniami

Aleksandra
Ciasta
02.12.2020 20:54
Tort czekoladowo-makowy z wiśniami

Ciasto kruche: 120 g mąki pszennej tortowej 60 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 40 g mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 2 jajka 60 g cukru Biszkopt makowy: 40 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 30 g suchego maku 2 jajka 60 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowo-maślany: 300 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 160 g masła, w temperaturze pokojowej opcjonalnie - 1 łyżka likieru kawowego, ajerkoniaku lub wódki Wiśnie w galaretce: 350 g wiśni mrożonych 1 opakowanie galaretki wiśniowej ( na 500 ml wody ) + 250 ml wody Nasączenie: 30 ml wody 30 ml soku z cytryny ( około 1/2 średniej wielkości cytryny ) 30 ml likieru kawowego lub wódki, może być również likier Amaretto, a w wersji bezalkoholowej - mocna herbata Dodatkowo: 200 g konfitury wiśniowej ( u mnie konfitura domowej roboty ) Jest to bowiem tort składający się nie tradycyjnie z jednego biszkoptu przekrojonego na 3 części, ale aż z trzech różnych blatów - mamy tu kruche ciasto, biszkopt kakaowy oraz biszkopt makowy, natomiast pomiędzy nimi konfiturę wiśniową i krem budyniowo-maślany. Uformować je w kulę, następnie spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Po upieczeniu formę z ciastem wyjąć z piekarnika i z wysokości około 30 cm upuścić w formie na podłogę ( pionowo ). Krem budyniowo-maślany: Z ilości mleka podanej w przepisie, odlać około 50 ml i dokładnie rozprowadzić w nim proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wyjąć z lodówki na około 20-30 minut przed podaniem ( krem wówczas trochę mięknie i tort jest smaczniejszy ). Następnie partiami dodawać wystudzony budyń, miksując na niskich obrotach miksera po każdym dodaniu, do dokładnego połączenia ( nie należy miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć ). Tym razem mam dla Was przepis na tort, który różni się znacznie od pozostałych tortów na moim blogu :). Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Złożenie tortu: Galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie ( ilość wody podana w składnikach ), odstawić do całkowitego wystudzenia. Tort polecam na większe i mniejsze uroczystości i oczywiście na zbliżające się święta :). Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Co prawda upieczenie trzech różnych blatów przysparza więcej pracy, niż przygotowanie jednego biszkoptu, ale jeżeli zrobimy to dzień wcześniej, to przy samym składaniu tortu tej pracy będzie już naprawdę niewiele ( wieczór wcześniej można również ugotować budyń do kremu ). Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C ( na czas nagrzewania piekarnika formę z kruchym ciastem dobrze jest włożyć do lodówki ). Piec przez około 12 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Piec przez około 12 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Blat kruchego ciasta zapiąć w tortownicy lub umieścić w rancie cukierniczym. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy, następnie przenieść ciasto do formy i dokładnie wylepić nim jej spód. Na to położyć biszkopt kakaowy, nasączyć połową ponczu, następnie wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Należy tego pilnować, aby nie stężała zbyt mocno - jeżeli tylko zacznie gęstnieć natychmiast wyłożyć ją na wierzch ciasta. Postawić z powrotem na palniku i mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia budyniu ( budyń będzie bardzo gęsty ). Gdy składniki zaczną się łączyć w kruszonkę, szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Z gotowego kremu odłożyć około 3 pełne łyżki, do posmarowania boków tortu. Tort wstawić do lodówki na około 2 godziny. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2020/11/tort-czekoladowo-makowy-z-wisniami.html