Domowy kisiel jabłkowy z kawałkami owoców, bez cukru

Anna

Desery

April 28, 2016, 3:20 p.m.

Domowy kisiel jabłkowy z kawałkami owoców, bez cukru

Składniki

Ilość porcji: 2

Jedna porcja to:

WW = 3.9, WBT = 0.1, kcal = 230, węglowodany = 41.5g, błonnik = 3.0g, białko = 0.8g, tłuszcz = 0.8g

suma wymienników (WM) = 4.0, w tym procent WBT = 3

300ml soku ze słodkich jabłek, najlepiej świeżego (tylko nie z koncentratu)

2 jabłka (300g)

2 łyżeczki (20g) mąki ziemniaczanej

Przepis

Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i razem z sokiem (200ml) gotować pod przykryciem na wolnym ogniu kilka minut. W zasadzie to do czasu aż jabłka staną się miękkie.

Pozostały sok (100ml) wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się owoców.

Energicznie mieszać do momentu powstania konsystencji kisielu.

Zagotować kisiel i gotowe.

Porady

1. Jeżeli sok okaże się za kwaśny dodaj do niego trochę ksylitolu, czy erytrolu. Dla maluszka poniżej trzeciego roku życia możesz dodać miodu, ale do kisielu już lekko przestudzonego. Mód w wysokich temperaturach traci swoje cenne właściwości.