Bardzo polecam! Biszkopt: 3 jajka 70 g cukru 60 g mąki pszennej tortowej 25 g mąki ziemniaczanej Masa serowa:* 350 g serka homogenizowanego waniliowego, w temperaturze pokojowej 330 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru, do smaku 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) + 50 ml zimnej wody lub mleka Nasączenie: sok z połowy średniej cytryny 50 ml wody 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: około 5 łyżek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 1,5-2 sztuki owoców persymony, dojrzałych 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa + 350 ml wody opcjonalnie - pół granatu Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W obu wariantach należy jednak zmodyfikować ilość dodanego cukru pudru oraz dodać do masy jakiś waniliowy akcent - ziarenka z laski wanilii, ekstrakt z wanilii, cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy. Serek homogenizowany przełożyć do naczynia, dodać cukier puder ( ilość cukru pudru zależy od słodkości serka i oczywiście od własnych upodobań; ja dodałam 2,5 łyżki cukru pudru i dla mnie masa serowa - już po połączeniu ze śmietanką - była słodka w sam raz ) i miksować przez około 2 minuty. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości około 40 cm upuścić w formie na podłogę. Na to wylać kilka łyżek gęstniejącej galaretki ( jeśli wylalibyśmy całą galaretkę od razu, w dodatku jeszcze bardzo płynną, wówczas pestki granatu pływałyby na powierzchni ). A moje ciasto, to puszysty biszkopt posmarowany kilkoma łyżkami domowego dżemu morelowego, piankowa masa z serka homogenizowanego i śmietany kremówki oraz warstwa owoców kaki zatopionych w galaretce. Biszkopt umieścić z powrotem w formie lub w rancie cukierniczym i nasączyć go ponczem, następnie rozsmarować równo dżem. Masę serową można również wykonać z twarogu sernikowego, najlepiej takiego gotowego z wiaderka lub z jogurtu greckiego. Wyjąć z lodówki ubitą śmietankę i dodać ją w 2-3 partiach do serowej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Poza sezonem na persymonę, warto przygotować takie ciasto z brzoskwiniami z puszki :). Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, lekkie ciasto, z wykorzystaniem owocu, które jakiś czas temu podbiło moje serce i podniebienie :). Owoce kaki umyć, obrać, pokroić w półplasterki i ułożyć na zakładkę na stężałej masie serowej. Napęczniałą żelatynę podgrzać na niewielkim ogniu do całkowitego jej rozpuszczenia lub rozpuścić w mikrofalówce. Galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie ( ilość wody podana w składnikach ), odstawić do wystudzenia i do lekkiego zgęstnienia. Z wystudzonego biszkoptu delikatnie zdjąć skórkę ( dzięki temu masa serowa będzie się lepiej trzymała biszkoptu i biszkopt lepiej nasiąknie ponczem ). Masa serowa: Żelatynę zalać wodą lub mlekiem, wymieszać i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Niezwykle smaczny i efektowny deser, który może być także jedną z propozycji na świąteczny stół :). Dla efektu wizualnego oraz dla lekkiego przełamania słodyczy persymony, dodałam jeszcze ziarenka z połowy granatu.