Jak zrobić obiady na 5 dni

Agnieszka
Obiad
23.11.2020 19:12
Jak zrobić obiady na 5 dni

Zmiksowany sos z pod pieczeni można użyć do wszystkich zup z zasmażką jak kartoflanka, fasolowa, grochówka, żurek bo tam już są smaki .Z pieczonego kurczaka obciąć nogi, skrzydełka i piersi, a na korpusie ugotować wywar ze świeżymi warzywami – jest lepszy niż na kościach czy z wieprzowiny. Tym razem trudność polegała na tym, że z masy na pulpety chcieliśmy zrobić obiad następnego dnia, w środę. Pyszny gulasz zjedliśmy w Bratysławie, wracając z wakacji: był ostry i rozgrzewający, co zważywszy na chwilowe załamanie pogody pod koniec sierpnia było jak najbardziej na czasie. W związku z tym, że zrobiła się jesień nie na żarty, wymyśliliśmy gulasz na rozgrzewkę. W zakładce na naszym blogu Menu na tydzień znajdziecie jakąś setkę pięcio obiadowych zestawów do przygotowania na poszczególne dni tygodnia. Oto właśnie kwintesencja planowego gotowania, które co do zasady polega na tym, żeby ułatwiać sobie życie w kuchni, przede wszystkim skracając czas potrzebny na przygotowanie obiadu. We wtorek na obiad były pulpety, następnego dnia z tej samej masy mięsnej zrobiliśmy zupełnie inne danie. Zobacz jak zrobiliśmy to w Niedzielnym Kucharzu w minionym tygodniu: W poniedziałek był To danie chodziło za nami od dawna. Oto co pisze Kazimiera Maj, jedna z najaktywniejszych uczestniczek grupy: Z jednego podstawowego obiadu np rosołu to kilka obiadów wychodzi. Zobacz przepis Bo w środę był Robiąc pulpety we wtorek przygotowaliśmy dwa razy więcej masy niż potrzeba. Zrobiliśmy pachnące stir fry z mielonego kurczaka, doprawionego imbirem, przesmażonego z białą kapustą. Wśród członków grupy są domowi kucharze, który opracowanie planów żywieniowych z wyprzedzeniem mają w jednym palcu. Problem w tym, że na liście składników był tarty imbir. Dwie zupy i dwa dania w stylu azjatyckim plus placki ziemniaczane zrobione z dodatkiem pęczaku. Trzeba tu dodać, że pęczak był i w pulpetach i w stir fry. U nas w domu robimy je często i zawsze szukamy jakiegoś ciekawego przepisu, żeby nie jeść ciagle tego samego. Taka właśnie jest zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym – jednogarnkowe danie, które wymaga jedynie nadzoru. Bardzo spodobał nam się przepis na pulpety glazurowane. Ugotowaliśmy więcej gulaszu, żeby w ciągu tygodnia zjeść placki po węgiersku:) Zamrożona porcja gulaszu po podgrzaniu, zagęszczeniu odrobiną mąki ziemniaczanej, zmieniła się w sos do placków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/obiady-na-5-dni/