Bardzo polecam! :). Kruchy spód: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 150 g masła, zimnego 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% lub 12% pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie z porzeczek: 800 g czerwonej porzeczki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 5 białek, w temperaturze pokojowej 250 g cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie: Kruchy spód: U mnie tym razem z dodatkiem czerwonej porzeczki, na którą sezon co prawda już się kończy, ale jeżeli macie jeszcze do niej dostęp, to bardzo zachęcam do wykorzystania jej w takim cieście :). Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę ( ciasto można przygotować wieczór wcześniej, można je również zamrozić ). Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką, mniej więcej na wielkość formy, następnie przenieść je do blaszki i dokładnie wylepić nim jej spód. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli.