Składniki na kotlety mielone z warzywami (6 dużych sztuk): 400 g mięsa mielonego z indyka (może też być wieprzowe) średniej wielkości marchew spora cebula 2 ząbki czosnku kajzerka jajko 4-5 gałązek natki pietruszki sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów Następnie formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor (można też je upiec w piekarniku). Cebulę i marchew kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, aż warzywa będą miękkie. Kotlety mielone z warzywami to przepis na nieco lżejszą i zdrowszą wersję tradycyjnych mielonych. Podałam je z tłuczonymi ziemniakami i surówką z ogórków. Są dobrym sposobem na przemycenie marchewki do diety naszych dzieci, jeśli za warzywami nie przepadają.