Składniki na roladę szpinakową z łososiem: 450 g mrożonego szpinaku 3 jajka 150 g łososia wędzonego na zimno 150 g serka śmietankowego o smaku chrzanowym sól, pieprz Przygotowanie: Szpinak z żółtkami miksujemy na jednolitą masę i następnie dodajemy do niego wcześniej przygotowaną pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Tak się składa, że w zamrażarce miałem szpinak, a w lodówce łososia wędzonego na zimno. Zbytnio nie miałem pojęcia co z tym zrobić, więc poszperałem w internecie i oto efekt – rolada szpinakowa z łososiem. Ciasto szpinakowe wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie (na kształt prostokąta). Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy równomiernie serek, a następnie układamy plastry wędzonego łososia. Jest to danie typowo na imprezę, idealna przystawka, którą z pewnością zaskoczysz znajomych!