Chlebek naan - indyjski chlebek z patelni

Martyna
Dania mączne
23.11.2020 22:04
Chlebek naan - indyjski chlebek z patelni

Składniki na 6 chlebków: – 200g mąki pszennej – 100g jogurtu, o temp. pokojowej – 60ml ciepłej wody – 10-15g miękkiego masła – 8g świeżych drożdży – 1 łyżeczka sezamu – ½ łyżeczki cukru – ¼ łyżeczki soli Z przepisu wychodzi 6 chlebków, z czego jeden to ok. 144kcal, B: 5g, T: 2,7g, W: 23,9g. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i 1 łyżką mąki, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Każdą rozpłaszczamy na blacie podsypanym mąką na placek o śr. około 15-20 cm. Takie chlebki świetnie spiszą się jako zagryzka do dań jednogarnkowych, do dań z grilla, jako szybkie śniadaniowe pieczywo, czy nawet jako spód do pizzy. Placki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na blacie na 15 minut. Chlebki naan przygotowuję w domu od dawna, jednak dopiero ostatnio doszłam do wniosku, że może większość z Was ich nie zna. Ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na 6 równych porcji z których formujemy kule.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/chlebek-naan-indyjski-chlebek-z-patelni/