😀 Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂 Wuzetka dyniowo – pomarańczowa Składniki Biszkopt - 4 szt. jajka - 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska - 40 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol - 40 g olej kokosowy rafinowany, płynny - 40 ml gęste mleko kokosowe - 30 g mąka kokosowa +/- w zależności od poziomu chłonności - 10 g kakao czarne - 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu) - 0,25 łyżeczki soda kuchenna Nadzienie dyniowo – pomarańczowe - 200 g puree z dyni - 200 ml gęste mleko kokosowe - 1 opakowanie galaretka pomarańczowa bezcukrowa Polewa czekoladowa - 50 ml gęste mleko kokosowe - 30 g czekolada gorzka 90% kakao - 30 g czekolada deserowa niskowęglowodanowa Keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa – kulisy przygotowania A że byłam w posiadaniu purée z dyni, to padło na keto ciasto. Ciasto nie tylko na Halloween Kolory raczej halloweenowe, ale tak to już jest z tymi dyniowymi kreacjami – nie trudno o skojarzenia akurat z tą okazją. I o ile moje produkcje są zazwyczaj w pełni zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej, to takie co weekendowe pieczenie jest chyba niezbyt dobre dla samej psychiki i ustanawiania zdrowej relacji z jedzeniem… Powstał więc biszkopt z nadzieniem dyniowo – pomarańczowym, które swym charakterem skojarzyło mi się z popularnym ciastem zwanym wuzetką. Ciasto dyniowo – pomarańczowe cieszy się nie lada powodzeniem w sezonie, co udowadnia, że to połączenie smakowe jest naprawdę udane. Nadzienie dyniowo – pomarańczowe - Galaretkę wymieszać z purée z dyni. Kto chętny na taką jesienną wariację na temat deserowego hitu z czasów dzieciństwa…? Myślę, że ta keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa wpisała by się nieźle w takie mroczne klimaty. No ale jeść coś trzeba, więc czemu nie keto ciasta z dynią w roli głównej…? Sposób przygotowania Biszkopt - Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu. Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. 🙁 Jak do tej pory spotkałam się tylko z bezcukrową galaretką truskawkową i cytrynową. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. 😛 W końcu to też jakiś nawyk albo idąc o krok dalej – uzależnienie.