Składniki
- 350 g makaronu spaghetti
- 500 g krojonych pomidorów z puszki
- 100 g oliwek czarnych Gaeta
- 40 g anchois w oleju
- 40 g kaparów w zalewie solonej
- ¼ łyżeczki peperonciono
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- sól *
Dodatkowo
- 5 gałązek natki pietruszki
Przepis
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapary płuczemy na sitku zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek, peperoncino, posiekane kapary oraz anchois. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Całość podsmażamy przez 5 minut na małym ogniu, mieszając. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy czarnym pierzem. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników i podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez minutę. Danie serwujemy od razu.
Odnośniki
- * z solą należy uważać, gdyż anchois jak i kapary są dość słone. Ja nie dodawałam soli w ogóle
Uwagi dodatkowe
- sos serwujemy tylko z długim makaronem, omijamy krótki typu kokardki czy rurki
- w sezonie można wykorzystać świeże pomidory, najlepiej Sam Marzano
- do dania absolutnie nie podajemy parmezanu! Włosi nigdy używają tego rodzaju sera do ryb i owoców, za to kwestią konieczności są tu kapary
- danie świetnie uzupełni lampka musującego katalońskiego wina białego Cava Palau Semi Seco lub Cava Mont Marçal Gran Cuvée Brut Reserva