Przepis
Słodkie, mocno kokosowe ciasteczka. Szybkie do zrobienia i upieczenia, są świetnym pomysłem na wykorzystanie pozostałych białek.
Składniki na około 20-25 sztuk:
2 białka
szklanka cukru pudru
1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
łyżka likieru kokosowego
szczypta soli
Piekarnik nastawić na 140 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier puder.
Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, wmieszać delikatnie wiórki kokosowe i likier.
Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać nieduże porcje na blaszkę.
Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut.
Upieczone ciastka będą łatwo odchodzić od papieru. Wyjąć i wystudzić.